zie jij wat ik zie? Een avond over dementie

In gesprek met Jasmijn van Katwijk, communicatiecoördinator bij Burennetwerk

Op donderdag 22 september staat West Beach (Film) Festival in het teken van dementie. Het programma van deze avond is samengesteld in samenwerking met Burennetwerk; hét netwerk waar je je buren om hulp kunt vragen en je hulp kunt aanbieden als goede buur. Wij spraken met Jasmijn van Katwijk over Burennetwerk en het belang van een avond over dementie.

Het begin

Burennetwerk is ontstaan vanuit de aanbodkant. Jasmijn: “Een groep mensen in Amsterdam had eenzelfde gedachte: ‘We hebben drukke levens en we hebben het goed, maar we kunnen ook wat betekenen voor een ander.’” Dit bleek makkelijker gezegd dan gedaan. “Veel mensen vinden het lastig om zelf in actie te komen. Ga je aanbellen bij je buren of mensen op straat aanspreken? En wat doe je als je eenmaal iemand helpt maar je gaat zelf op vakantie of verhuizen? Wie vraag je dan om je ‘goede buurschap’ over te nemen? De bereidheid om te helpen is er in de stad, maar een club zoals Burennetwerk was nodig als bemiddelaar tussen de vraag en het aanbod van buren. Burennetwerk koppelt buren persoonlijk aan elkaar en is een achtervang voor alle buren die via het netwerk aan elkaar verbonden zijn. Zo blijft het laagdrempelige burenhulp en kun je altijd terugvallen op het netwerk van andere goede buren.”

Handmatige burenmatch

Op www.burennetwerk.nl kunnen buren die zelf de middelen of het netwerk niet hebben een vraag indienen. Amsterdammers die willen helpen melden zich aan als ‘goede buur’ en geven op hoe vaak en waarmee ze willen helpen. Jasmijn: “Onze helpdesk kijkt vervolgens handmatig of er een match te maken valt. We kijken daarbij naar wat iemand wil en kan, want het moet ook niet te zwaar worden. De bedoeling is dat de ingediende vragen laagdrempelig blijven; vragen die je normaal gesproken ook aan je buren zou durven stellen.” Goede buren kunnen ook zelf reageren via onze website op de openstaande burenvragen. Zo pak je direct wat op als je er op dat moment de tijd voor hebt.

Dementie uit de taboesfeer

Over het belang van een avond over dementie is Jasmijn duidelijk: “Steeds meer mensen leven langer thuis met een vorm van dementie of zorgen intensief voor een familielid of partner met dementie. We merken dat de vragen die bij ons binnenkomen steeds vaker komen van mensen die leven met een vorm van dementie.Aan de andere kant merken weeen lzekere terughoudendheid bij goede buren om op deze vragen te reageren. En dat is zonde. Wij denken dat het niet nodig is om iemand op basis van een diagnose te beoordelen en dat je met iemand op veel andere vlakken juist kan verbinden.

“We merken een terughoudendheid bij buren
om te reageren op burenvragen
van mensen met dementie”


Tijdens West Beach (Film) Festival wil Burennetwerk dementie dus vooral in een positief daglicht naar voren brengen. “We willen dementie uit de taboesfeer halen. Mensen met een vorm van dementie kunnen vaak nog meer dan je denkt. Bij de workshop ‘Ieder Mens is een Kunstenaar’ zul je bijvoorbeeld merken dat als je mensen in alle vrijheid laat tekenen er nog mooie creatieve dingen tot stand komen. En dansen is vaak ook gewoon nog mogelijk. Hier hebben we in de muziekprogrammering ook rekening mee gehouden”.

Jasmijn erkent dat de hoofdfilm ‘The Father’ wat zwaarder is dan het voorprogramma: “De film is wat minder licht ja, maar hij is indrukwekkend en laat goed zien hoe iemand met dementie kan denken en kan meemaken. En dit lijkt ons ook heel belangrijk. Aan de ene kant voor het begrip, maar het is ook gewoon bijzonder om je in te leven in de belevingswereld van je naasten die leven met dementie”

Een geslaagde avond

Wanneer het een geslaagde avond is voor Burennetwerk? Jasmijn: “Ik zou het heel mooi vinden als zowel jong als oud en mensen met- en zonder dementie aanwezig zijn. Het liefst ook van verschillende culturen. Ik hoop dat het publiek zal weggaan met een positiever gevoel over mensen met dementie en minder angst heeft om met deze groep in contact te komen. Een groep die steeds groter wordt in de buurt”.

Programma & tijden

Het terrein opent op donderdag 22 september om 17.00 uur. Er is een avondmaaltijd verkrijgbaar. Tijdens deze avond wordt naast de in het stuk genoemde activiteiten de film ‘MamEetBloemen’ van Adelheid Roosen getoond en kun je meedoen aan AlzheimerFluisteren (storytelling) en speeddating in het thema, verzorgd door de Female Economy.

17.00 uur            Inloop, doorlopend activiteit van Burennetwerk
17.30 uur            Odensejazzband
18.30 uur            Dansen op oude plaatjes met DJ PatRock
19.00 uur            Tekenen met Ieder Mens is een Kunstenaar
20.00 uur            Programma en voorfilms Female Economy
21.00 uur            Hoofdfilm: The Father (VK, 2020/Nederlandse ondertiteling)

Tijdens deze avond zal ook het eigen bier van Burennetwerk verkrijgbaar zijn: ‘Buur!’. Hét burenbier dat buren bij elkaar brengt!

Meer over West Beach (Film) Festival en het overige programma vind je hier >

Goede buren gezocht!

Burennetwerk zoekt altijd meer goede buren. Wil jij iets betekenen voor je buur? Gewoon wanneer en hoevaak het jou uitkomt? Lees meer en meld je aan op de website van Burennetwerk >

Deze avond is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Amsterdam.

Home >